Ik ben Aletta, en ik ben een blije bakker. Ik groei van het bakken van lekker brood, van prachtige broden met knapperige korsten, zonder verbetermiddelen. Ik krijg energie van blije klanten, en van het organiseren van het broodbakproces en het logistieke verkoopproces. Vanaf nul alles zelf doen, uitdenken, slim organiseren, en veel plezier hebben. En met dit alles mijn ondernemerskwaliteit ontwikkelen. Een levensgenieter was ik al…
Maar hoezo nou bakker…? Het brood kwam op mijn pad. Eind 2016 boventallig geworden in de grillige wereld van de thuiszorg, was het na bijna 30 jaar kantoorwerk in de non-profit-sector tijd voor iets heel anders, iets moois maken met mijn handen. Bíj-na startte ik met een koksopleiding, maar het vooruitzicht om dan vaak in de avond aan het werk te zijn, hield me tegen. In de oude Verkadefabriek in Zaandam bleek een particuliere bakkersopleiding te bestaan, en ik was – na een vierdaagse patisserie-cursus – verkocht, maar dan wel: om brood te leren maken. “Alles voor het product”, terug naar lekker brood, waarbij goede grondstoffen en degelijke vaktechniek de basis zijn. Leren van professionals in een kleinschalige opleiding, in een gebouw van industrieel erfgoed, ooit gestart als “Broodfabriek De Ruyter”. Hard werken. De compacte opleiding duurde 9 weken. Daarna liep ik 6 weken stage in de ambachtelijke bakkerij van Mickey Egstorf. Een leerzame ervaring om niet snel te vergeten: samenwerken met een een team van 2 jonge bakkers en een patisière. Met elkaar bouwden ze aan een mooi bouwwerk. Ook thuis begon ik met brood bakken, inmiddels na óók weer een kantoorbaan. Na enig uitproberen heb ik besloten om een Rofco B40 aan te schaffen, een simpele broodoven met 3 stenen vloertjes er in, en een kneder waarmee ik ruim 4 kilo deeg kon maken. Met vallen en opstaan leerde ik brood bakken. Nu, in januari 2020, heb ik in mijn klein bakkerijtje in het tuinhuis. Lekker brood bakken voor mijn eigen klanten, dat is wat ik wil.